
TEXAS DEPARTMJENT OF SAVINGS & 
1\10RTGAGE LENlDING 

Douglas n. Foster 
Commissioner 

February 8, 2010 

Mr. Jeff Pender 
Mr. Tim Irvine 
Texas Department of Housing and Community Affairs ("TDHCA") 

Re: Licensing ofTDHCA field personnel and Austin staff 

Dear Jeff and Tim: 

This letter is in response to yours of February 4, 2010. After you have reviewed its 
contents please advise if you would like to set a conference call to discuss. 

We agree with your statement that the support activities undertaken by TDHCA 
employees in the Austin office are not residential mortgage loan origination activities 
requiring licensure under the Texas SAFE Act ("SAFE Act") as codified in Texas 
Finance Code Chapter 180. 

The area we disagreC' with is the conclusion that the field personnel, who have direct 
contact with the consumer, are not required to be licensed. It is TDSML's opinion that 
the field personnel are required to be licensed under the SAFE Act. 

The SAFE Act requires residential mortgage loan originators ("RMLO") to be licensed. 
A RMLO is defined in § 180.002 (19) as an individual who "for compensation or gain or 
in the expectation of compensation or gain takes a residential mortgage loan application 
or offers or negotiates the terms of a residential mortgage loan". The issue, therefore, is 
whether the field personnel fall under the definition of a RMLO. 

A residential mortgage loan is defined in § 180.002(18) as a loan primarily for personal, 
family, or household use that is secured by a deed of trust or other consensual security 
interest on a dwelling or on residential real estate. Residential real estate as defined in § 
180.002(20) includes real property on which a dwelling is intended to be constructed as 
well as real property on which a dwelling is constructed. Loans under the program 
described in your letter are residential mortgage loans. 

The field personnel are paid to take the information from the borrower; therefore, they 
are receiving compensation or gain. 

The next issue to determine is whether the field personnel either take an application or 
offer or negotiate the ,terms of the loan. Please note, according to the statute, whether the 
taking of an application is for the purpose of negotiating the term of the loan does not 
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impact the conclusion. The taking of a residential mortgage loan application is sufficient 
to cause one to be a RMLO. I-ITJD Commentary as restated in the preamble to HUD's 
Proposed Rules states that HUD views the term "taking an application" to mean "any 
request from a borrower, however, communicated, for an offer (or inl'esponse to a 
solicitation of an offer) of residential mortgage loan tenTIs, as well as the information 
from the borrower that is typically required in order to make such an offer". It is 
TDSML's opinion that the field personnel are "taking an application" for purposes of the 
SAFE Act because they are communicating with a borrower about the terms of the loan. 

HUD, in the preamble to the Proposed Rules, states that it views the terms "offer" and 
"negotiate" broadly. These terms include "interactions that are typical between two 
parties in an arm's length relationship prior to entering into a contract, such as presenting 
loan terms for acceptance by a prospectiveborrower and communicating with the 
bOl1'0wer for the purpose of reaching an understanding about prospective loan terms". It 
is TDSML's opinion that this view of "offer" and "negotiate" encompasses the actions of 

. the field personnel and further evidences their need to be licensed under the SAFE Act. 
The field personnel are communicating terms of a 10a11 product to the borrower and 
obtaining infolmation from the borrower that is necessary to determining whether the 
borrower qualifies for a residential mortgage loan. 

Please call me at 475-1038 if you would like to discuss the contents of this letter. For
 
additional information regarding the process for obtaining licenses, please contact
 
licensi.ng@sml.state.tx.us.
 

[;1 
Caroline C. J s
 
General COIill.sel
 
Texas Deparlment of Savings and Mortgage Lending
 

Cc: Commissioner Douglas B. Foster. TDSML
 
Ms. Sandra Weller, Directot ofLicensing, TDSML
 



February 4,2010 

Doug Foster, Commissioner 

Caroline Jones, General Counsel 

Texas Savings and Mortgage Lending Department 

2601 North Lamar 

Austin, Texas 

Dear Doug and Caroline: 

This is a follow-up to our earlier phone conversation regarding the SAFE Act and new 
licensing requirements. Most of our housing financing programs follow the procedures outlined 
below. To keep matters simple we request that you comment only on what is outlined below. 
We understand that if a current or future program operates or is changed to operate differently 
than as represented below, the program may become subject to licensing under the SAFE Act. 

The Texas Department of Housing and Community Affairs ("TDHCA") offers 
individuals home loan products under several federal and state programs. These products are 
usually offered as zero-interest, deferred, forgivable loans, but we occasionally require repayable 
loans for higher income families. The terms of a loan under the program are determined by 
income alone. No terms of a loan are negotiable.! The initial intake interaction with the potential 
borrower is handled by representatives of subrecipients ofthe Department, typically a unit of 
local government or a non-profit organization. The "intake" people do not negotiate loan terms 
but rather take specific program eligibility information from potential borrowers (W-2's, tax 
returns, SS#, etc.) to determine whether their family meets the income qualifications of the 
particular program and which preset loan terms they qualify for. Technically this could be 
considered "taking an application" but it is for determining what, if any, preset loan terms the 
borrower is eligible for and not for the purposes ofnegotiating the best interest return for the 
Department. 

Ultimately, that information is forwarded to Department employees in Austin who then assemble. 
the income information with other information about the construction contractor, title company, 
etc., and forward the file to legal for the drafting of closing documents. TDHCA employees 

1 There are two exceptions for which the Department believes licensing may necessary. The Single Family 
Development Program pennits negotiation ofloan terms to keep loan payments within 25%-30% of the potential 
borrower's gross income. Also, we have a committee that reviews and approves applications to modify loans from 
any of our programs. We believe loan modification activity is also subject to licensing under your current guidance. 



occasionally interact with potential borrowers when the borrowers call to ask program-related 
questions. 

Under the above scenario we believe that the activities conducted by both the intake 
people in the field and the support activities undertaken by TDHCA employees in Austin are not 
loan origination activities requiring licensing under the SAFE Act. There is no negotiation of 
terms because all loan terms are fixed from the start of the program and depend on the potential 
borrower's income. We believe that their activities are confined to the administrative or clerical 
processing activities exemption under TEX. FIN. CODE §180.002(l). 

Please call JeffPender at (512) 475-4752 or Tim Irvine at 475-3296 if you need any 
further clarification. Thanks again for assisting us with this important matter. 


